Zavod za kardiološku rehabilitaciju

Iz povijesti

Od 1930 -ih godina uobičajenom terapijom akutnog infarkta miokarda bilo je šestomjesečno mirovanje u krevetu. Desetak godina kasnije počelo se dozvoljavati sjedenje, a nakon 1950. i terapijski trominutni hod u 4. tjednu nakon infarkta. Thalassotherapia Opatija, ponajviše zahvaljujući prvom ravnatelju, prof. dr. Čedomilu Plavšiću, među prvima u svijetu uvela je rani postinfarktni aktivni oporavak. Plavšićeva rehabilitacijska „doktrina” bazirala se na 4 načela: – rehabilitacija čini sastavni dio liječenja uopće, – mora biti ne samo fizička već i psihička, – mora biti aktivan postupak u kojemu bolesnik aktivno surađuje,- u slučaju „preventivne rehabilitacije” osoba s rizičnim čimbenicima, s ispravnim se osposobljavanjem mora započeti već u mladosti.

U prvih četrdeset godina u Ustanovi je stacionarno, liječeno oko 110.000 bolesnika (godišnje gotovo 3.000).

Obzirom da je Thalassotherapia Opatija sjedište Referentnog centra Ministarstva zdravlja za kardiološku rehabilitaciju, osim što pruža rehabilitaciju bolesnika s preboljelim akutnim infarktom miokarda, aorto-koronarnim premoštenjem i ugrađenom umjetnom valvulom, rehabilitira i one najteže bolesnike kojima je potrebna posebna skrb kao što su transplantirani bolesnici, odnosno bolesnici sa srčanim zatajenjima.

U programu kardiološke rehabilitacije sudjeluje tim stručnjaka koji se sastoji od liječnika, medicinskih sestara, fizioerapeuta, nutricionista i psihologa. Obuhvaća uobičajen medicinski tretman, fizički trening, mjere sekundarne prevencije i otklanjanje eventualnih psihičkih smetnji. Posebnu ulogu ima primjena stalne fizičke aktivnosti u obliku kontroliranog, doziranog i intervalnog treninga. Uspjehu psihosocijalne rehabilitacije pridonose razni načini psihologijskog testiranja, razgovori s psihologom i psihoterapija. Mjere sekundarne prevencije nastoje otkloniti čimbenike rizika i započeti promjenu životnog stila. Bolesnika se educira i informira o čimbenicima rizika i njihovo otklanjanje te o načinu prehrane i načinu života u obitelji i na radnom mjestu.

Informacije i narudžbe za kardilošku rehabilitaciju

+385 51 202 612
bolnicki.smjestaj@tto.hr