Neurologija

Osnova dobre kliničke procjene neuroloških smetnji svakako je neurološki pregled nakon kojeg se donosi odluka o daljnjim dijagnostičkim postupcima i liječenju.

Transkarnijalni dopler (TCD) spada u dijagnostičku pretragu na temelju koje se mjeri frekvencija protoka krvi u krvnim žilama mozga.

Ovu metodu često koriste i uz druge dijagnostičke pretrage kao što su: magnetska rezonanca (MR), kompjutorizirana tomografija (CT), ultrazvuk karotida itd. Na temelju ove dijagnostičke pretrage može se utvrditi dali je cirkulacija u krvnim žilama glave uredna ili poremećena.

Color doppler krvnih žila ultrazvučna je pretraga koja omogućuje prikaz krvnih žila i njihovih stijenki te dali u njima postoji suženje ili prisutnost plaka. Ova ultrazvučna pretraga preporučuje se svim pacijentima kod kojih postoji povećani rizik od moždanog udara i rizičnim bolesnicima prije velikih operacija. Pretragom se također mogu ustanovit aterosklerotske promjene i upalni procesi krvne žile. Posebne pripreme prije ove dijagnostičke pretrage nisu potrebne. S obzirom da se ova pretraga obavlja bez uboda i potpuno je bez zračenja, bez opasnosti se mogu pregledavati i djeca.

S obzirom na napredak medicine, dijagnosticiranje i liječenje brojnih neuroloških bolesti već ima jako veliku ulogu u prevenciji cerebrovaskularnih bolesti. Na taj način možemo utjecati na sprečavanje nastanka jednog od najvećih uzroka invalidnosti, tj. moždanog udara.

  • specijalistički pregled
  • transkranijski dopler krvnih žila
  • ekstrakranijski dopler krvnih žila vrata