Klinička prehrana

adekvatna nutritivna terapija

Ukoliko se nakon medicinske rehabilitacije želite vratiti svakodnevnim aktivnostima što brže – vrlo važna je adekvatna nutritivna terapija

Nutritivnom terapijom se osigurava brži oporavak pacijenata uz pomoć adekvatne prehrane. Svakom pacijentu ovisno o zdravstvenom statusu osigurana je adekvatna prehrana, kojom će se potpomoći brži oporavak, poduprijeti efikasnost propisane farmakoterapije te brži povratak svakodnevnim životnim aktivnostima.

Tijekom rehabilitacijskog programa u Thalassotherapiji Opatija nutricionist se brine za svakog pacijenta da u sklopu medicinskog programa rehabilitacije ima osiguranu i adekvatnu prehranu.

EDUKACIJA PACIJENATA

Nutricionist također educira pacijente putem javnih predavanja i radionica pravilne pripreme obroka, kao i individualne edukacije pacijenata i njihovih obitelji o pravilnoj prehrani koja će biti od iznimne važnosti nakon što pacijent napusti rehabilitacijski centar.

Pacijent se tijekom navedenih edukacijskih programa, kao i tijekom individualnog pristupa s nutricionistom konzultira o namirnicama koje su korisne ovisno o zdravstvenom stanju i prisutnim zdravstvenim komplikacijama, odgovarajućim veličinama porcija, ukupno potrebnom energetskom i nutritivnom unosu hranjivih tvari i drugih prehrambenih preporuka, te se pronalazi najbolji i nejrealniji način za promjenu loših prehrambenih navika.

Izbjegavanje nepotrebnog dobivanja na tjelesnoj težini

Čest problem za pacijente koji su prošli bilo kakvu rekonstrukcijsku kirurgiju je debljanje uzrokovano nemogućnošću kretanja odmah nakon operacije i potencijalne atrofije mišića. Kreiranjem individualnog plana prehrane pomaže se osigurati da pacijent izbjegne debljanje te se postiže adekvatna izgradnja mišića i brži oporavak.

Liječenje/upala

Neke namirnice mogu pomoći s upalom koja se može pojaviti nakon ozljede ili operacije. Druge namirnice mogu pomoći organizmu da se brže izliječi. Kombinirajući određenu dijetu s rehabilitacijskim tjelesnim aktivnostima, naši pacijenti mogu doživjeti daleko brži oporavak.

Prehrana pacijenata koji se ne mogu samostalno hraniti

Neki od naših pacijenata nisu se u mogućnosti samostalno hraniti. Adekvatnom nutritivnom terapijom i suradnjom s njihovim njegovateljima osigurava se adekvatna prehrana takvih pacijenata kako bi prehranom osigurali svi potrebni makro i mikro nutrijenti koji dolaze iz hrane i pića.

Kada jesti, što jesti i koliko jesti?

Nutritivna terapija nije samo stvar izbora namirnica, već uključuju i adekvatnu pripremu obroka, vrijeme u kojem bi se obrok morao konzumirati kao način konzumacije obroka. Nutricionist upućuje kako i na koji način se obrok konzumira.Jedući ispravno pacijentima se osigurava nutritivno izbalansirana prehrana s adekvatnim sadržajem hranjivih tvari neophodnih za brži oporavak i zdrav načina života. Vrlo je bitno dobro planirati prehrambene potrebe koje moraju zadovoljiti potrebe organizma, u suprotnom se podupire propadanje organizma.

Energetske i nutritivne potrebe organizma ovise o mnoštvu čimbenika, uključujući vrstu i stupanj bolesti, moguće prisustvo komplikacija i komorbiditet, trenutni nutritivni status pacijenta, propisana farmakoterapija, fizičko stanje organizma. Zbog toga je neophodno pažljivo odrediti energetske potrebe svakog pojedinca u odsutstvu ukupnog balansa u organizmu.

Osnovni nutrijenti

Nutricionist određuje koji makro ili mikronutrijenti su neophodni za dovođenje organizma u balans, kao i neadekvatnost trenutne prehrane na temelju čega se kreira individualni plan prehrane.

CJENIK
U Thalassotherapiji Opatija moguće je naručiti se na: Nutricionističko savjetovanje (nutricionist Neda Jokić)
Izradu plana prehrane