Sportska medicina

SPORTSKA PREVENCIJA, REGENERACIJA I REHABILITACIJA SPORTAŠA

Organizirani natjecateljski sport se danas smatra osobitom aktivnošću i stilom života. Za sportaša vrhunskog statusa ekonomski ulog može biti visok, pa je i medicinskih odluka o njegovom eventualnom prekidu bavljenja sportskom aktivnošću utoliko teža, a liječnička odgovornost utoliko veća.

Tijekom protekla tri desetljeća postignut je znatan napredak u dijagnostici i liječenju različitih nasljednih i stečenih kardiovaskularnih bolesti koje želimo pravodobno prepoznati u sportaša u želji izbjegavanja neželjenih događaja na sportskim terenima. Ti se neželjeni događaji najčešće dešavaju u sportskim arenama i redovito u općoj javnosti i stručnim krugovima potiču brojna značajna pitanja, a navedeno područje ima ogroman zdravstveni značaj, ali i imperativne prevencijske zahtjeve.

Danas se sportska medicina bavi i tjelesnom kondicijom, liječenjem i prevencijom ozljeda vezanih uz sport i tjelovježbu. Preventivnim medicinskim pregledima i dijagnostikom uz liječničke savjete, te savjete nutricionista i educiranih trenera, sportska medicina ima zadatak otkriti sportašu njegove sportske mogućnosti i pokazati mu najbolji put do željenih sportskih rezultata. Doziranje i distribucija intenziteta opterećenja u trenažnom procesu važne su komponente procesa izgradnje i pravovremenog dostizanja optimalne sportske forme. Stoga je potrebno poznavati i razumjeti parametre koji omogućuju pravilno doziranje i kontrolu intenziteta opterećenja. Poznavanje individualnih zona opterećenja omogućuje precizno doziranje i distribuciju intenziteta opterećenja u izradi plana i programa treninga. Kontrolna testiranja omogućuju korekcije te praćenje razvoja stanja treniranosti sportaša.

Duži niz godina Thalassotherapia Opatija uspješno surađuje sa sportašima i sportskim klubovima iz cijele Republike Hrvatske, a moderna medicinska oprema i posebno educirano osoblje omogućuje nam da sportašima pružimo najbolju zdravstvenu skrb.

Pomoću najmodernijih metoda dijagnostike, liječenja i rehabilitacije, naši educirani liječnički timovi će predano i profesionalno prilagoditi zdravstveni program Vašim potrebama, te na temelju medicinskih pretraga procijeniti Vaše sportske mogućnosti.

Osim navedenih mogućnosti možemo organizirati i trenažne procese u sklopu sportskih priprema. Na raspolaganju Vam stoje Wellness centar s fitness dvoranom (s educiranim trenerom) i bazen sa grijanom morskom vodom te 25 metara staza za neometano plivanje. Osiguran je i hotelski smještaj u našem objektu Villi Dubrava. Bolnica je u mogućnosti dogovoriti i korištenje dvoranskog kompleksa u dvorani Marino Cvetković u Opatiji.